Botter, Unico, Brindisi Riserva, Puglia, Italië

Brindisi is een oud havenstadje in de ‘hak-van-de-laars’ van Italië, Puglia geheten. Dit gebied stond voorheen garant voor een enorme plas dunne, goedkope, alcoholische en zoete wijnen. Deze waren vooral gemaakt om te mengen met andere wijnen, soms zelfs met Bourgogne, als die een beetje ‘pimp’ nodig had… Het is pas sinds een kleine twintig jaar, dat er een kentering heeft plaats gevonden, zodanig dat er nu 25 DOC’s (erkende wijngebieden) zijn en zelfs een aantal overtreffende DOCG’s.

Brindisi vormt de grens tussen het heuvelachtige noordelijke deel en het vrijwel platte zuidelijke deel van Puglia. En juist het zuidelijke deel maakt de meest ‘authentieke’ wijnen, van de primitivo, negroamaro en hier en daar een beetje Uve di Troia. Doordat tegenwoordig voor kwaliteit boven kwantiteit wordt gekozen, levert Puglia nu wijnen met een uitstekende prijs/plezierverhouding. Het zijn wijnen met veel smaak, flinke concentratie en, gelukkig, nog steeds een heel vriendelijke prijs. Deze Unico Brindisi Riserva wordt gemaakt van alledrie de bovengenoemde druiven, waarvan de negroamaro de boventoon voert. Deze zorgt voor een volle, donkere en pittige een beetje pruimige smaak. De primitivo en de Uve di Troia vullen het fruit en nog meer kleur in. Naast de volle fruitsmaak vinden we in deze wijn de sporen van de houtrijping van zo’n twaalf maanden. Samen zorgen deze ingrediënten voor een totaalbeleving van bosfruit, gedroogd fruit, kruiden en specerijen, wat koffie en een snufje tabak. Deze wijn vindt eigenlijk overal wel aansluiting bij, maar drink hem zeker eens met een stoofpot of kruidige ovenschotel.